Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
5.

V tetraedru $ABCD$ je $\overset{\Large\rightharpoonup}{AB}=\overset{\rightharpoonup}{a},\overset{\Large\rightharpoonup}{AC}=\overset{\rightharpoonup}{b}$ in $\overset{\Large\rightharpoonup}{AD}=\overset{\rightharpoonup}{c}$. Spodnje vektorje izrazi kot vsoto in razliko vektorjev $\overset{\rightharpoonup}{a},\overset{\rightharpoonup}{b},\overset{\rightharpoonup}{c}$.

   a) $\overset{\Large\rightharpoonup}{BC}$
   b) $\overset{\Large\rightharpoonup}{DC}$                          
   c) $\overset{\Large\rightharpoonup}{BD}$

 

6.

Osnovna ploskev prizme na sliki je pravilni šestkotnik. Z vektorji $\overset{\rightharpoonup}{a}=\overset{\Large\rightharpoonup}{AB},\overset{\rightharpoonup}{b}=\overset{\Large\rightharpoonup}{BC}$ in $\overset{\rightharpoonup}{c}=\overset{\Large\rightharpoonup}{CC'}$ izrazi vektorje:

a) $\overset{\Large\rightharpoonup}{AC'}$                                
b) $\overset{\Large\rightharpoonup}{EF'}$
c) $\overset{\Large\rightharpoonup}{D'E}$
č) $\overset{\Large\rightharpoonup}{FE'}$

 

7.
8.
9.
10.

Za točke $A,B,C,D$ naj velja $\overset{\Large\rightharpoonup}{AB}+\overset{\Large\rightharpoonup}{CD}=\overset{\rightharpoonup}{0}$. Dokaži, da je potem $\overset{\Large\rightharpoonup}{AD}+\overset{\Large\rightharpoonup}{CB}=\overset{\rightharpoonup}{0}$.

<NAZAJ
>NAPREJ228/703