Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Naraščanje in padanje

Na sliki imamo že znan graf funkcije $f(x) = \vert x-1 \vert - 1$. S premikanjem točke po grafu opazujmo, kaj se dogaja s funkcijsko vrednostjo.

Kaj se dogaja z drugo koordinato, če prvo koordinato povečujemo od $-2$ do $-1$? Poišči čim večji interval s to lastnostjo.

Napiši poljuben interval $I$, na katerem se funkcijske vrednosti večajo, če večamo prvo koordinato.

S spreminjanjem vrednosti neodvisne spremenljivke $x$ lahko na grafu opazujemo spreminjanje (povečanje, zmanjšanje) funkcijske vrednosti $y$.

Če za vsak par  elementov $x_1 < x_2$ iz intervala $I$ velja: $f(x_1) \leq f(x_2)$, je funkcija $f$ naraščajoča na intervalu $I$.           

Če za vsak par elementov $x_1 < x_2 $ iz intervala $I$ velja: $f(x_1) < f(x_2)$, je funkcija $f$ strogo naraščajoča na intervalu $I$.

Če za vsak par originalov $x_1 < x_2$ iz intervala $I$ velja $f(x_1) \geq f(x_2)$, je funkcija padajoča na intervalu $I$.

Če za vsak par originalov $x_1 < x_2$ iz intervala $I$ velja $f(x_1)> f(x_2)$, je funkcija strogo padajoča na intervalu $I$.

<NAZAJ
>NAPREJ398/703