Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Definicija inverzne funkcije

Zgled

Kaj predstavlja spodnja slika?


Kaj pa, če vlogi $D_f$ in $Z_f$ zamenjamo?

Zgled

Dana je funkcija $f: \mathbb{R} \rightarrow \mathbb{R}; f(x) = x^2$. Kot v prejšnjem zgledu poskusi najti funkcijo $h: Z_f \rightarrow D_f$, ki vsaki sliki $f(x)$ priredi njen original $x$. Razmislek podkrepi s primerom.

Zgled

Razišči, za katera realna števila $k$ bomo lahko vsaki sliki originala s funkcijo $f(x) = k \cdot x + 0,5$ poiskali njen original. Pomagaj si s pomikanjem točke po grafu. O ugotovitvah se pogovori s sošolcem.

<NAZAJ
>NAPREJ409/703