Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Zgled

Med danimi grafi funkcij izberi tistega, pri katerem vsaki sliki lahko priredimo njen (natanko en) original. Katero lastnost ima funkcija s tem grafom?

Funkcijo, ki vsaki sliki $y=f(x)$ priredi njen original $x$, imenujemo inverzna funkcija $f^{-1}$.

Funkcija $f:A \longrightarrow B$ ima inverzno funkcijo $f^{-1}$ natanko tedaj, ko je bijektivna. Za $f^{-1}: Zf \longrightarrow A$ velja:  $f^{-1}(f(x))=x$, če je $x\in A$.

Zgled

Šest prijateljev se vozi v šolo z vlakom Kranj-Ljubljana, niti dva pa ne vstopata na isti postaji. Ko vsak pove število postaj do šole, lahko vsem določijo vstopno postajo. S pomočjo prikaza razmisli, ob kateri postaji stoji šola. Zapiši način sklepanja.

Primerjaj vrednosti $f^{-1}(x)$ in $\frac{1}{f(x)}$ za funkcijo $f(x) = x-2$.

Ne spreglejmo...

Zapis inverzne funkcije ne pomeni potenciranja: $f^{-1}(x) \neq \frac{1}{f(x)}$.

<NAZAJ
>NAPREJ410/703