Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Povzetek

Konjugiranje je preslikava v množici kompleksnih števil, ki kompleksnemu številu $z=a+bi$ priredi kompleksno število z nasprotno vrednostjo imaginarne komponente: $\bar{z}=a-bi$. 

Geometrijsko to predstavlja zrcaljenje čez realno os: par konjugirano kompleksnih števil leži v ravnini simetrično glede na realno os.

Za konjugiranje števil velja: 

 1. $\overline{\bar{z}}=z$
 2. $\overline{(z+w)}=\overline{z}+\overline{w}$
 3. $\overline{(zw)}=\overline{z}\cdot \overline{w}$
 4. $z\cdot \overline{z}\in \mathbb{R}^+\cup\{0\}$

Obratna vrednost števila $z$ je tako število $z^{-1}$, s katerim moramo pomnožiti $z$, da dobimo število $1$. Izračunamo ga kot:

$z^{-1}=\frac{1}{z}=\frac{\bar{z}}{z\cdot \bar{z}}$

Kompleksni števili delimo med sabo tako, da števec in imenovalec pomnožimo s konjugirano vrednostjo imenovalca.

$z:w=\frac{z}{w}=\frac{z\cdot\bar{w}}{w\cdot\bar{w}}$

Deljenje


Katere trditve so pravilne?

<NAZAJ
>NAPREJ556/703