Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Pitagorov izrek

Nad vsako stranico pravokotnega trikotnika narišemo kvadrat. S štetjem enotskih kvadratkov določi ploščino kvadratov nad stranicami vsakega pravokotnega trikotnika. Kaj ugotoviš?

 
Ploščina kvadrata nad kateto $k_1$
Ploščina kvadrata nad kateto $k_2$
Ploščina kvadrata nad hipotenuzo
Vsota ploščin kvadratov nad katetama
A
9
16
25
25
B
36
64
100
100
C
32
32
64
64

Zgled

Na list papirja nariši poljuben pravokotni trikotnik. Nad vsako stranico pravokotnega trikotnika nariši kvadrat. Izreži kvadrata nad katetama in ju razreži tako, da boš prekril kvadrat nad hipotenuzo. Nato nalepi v zvezek.

Zvezo med ploščinami kvadratov nad stranicami pravokotnega trikotnika imenujemo Pitagorov izrek: v pravokotnem trikotniku je ploščina kvadrata nad hipotenuzo enaka vsoti ploščin kvadratov nad katetama.
$c^2=a^2+b^2$

Zgled

Če velja $z^2=x^2+y^2$, je $z$ hipotenuza.

Drži. Ne drži.
<NAZAJ
>NAPREJ418/540