Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Povzetek

Kocka je geometrijsko telo, omejeno s šestimi mejnimi ploskvami, kvadrati. Nasprotni ploskvi sta vzporedni, sosednji ploskvi sta pravokotni. En par nasprotnih ploskev imenujemo osnovni ploskvi, ostale so stranske ploskve. Vse stranske ploskve oblikujejo plašč kocke.

Osnovni robovi omejujejo osnovno ploskev. Stranski robovi so med seboj vzporedni. V kocki je $8$ osnovnih robov in $4$ stranski robovi.

Ploskovna diagonala je diagonala mejne ploskve. Ploskovna diagonala povezuje nasprotni oglišči iste mejne ploskve.

Telesna diagonala je daljica, ki povezuje oglišči kocke na različnih mejnih ploskvah. Kocka ima $12$ skladnih ploskovnih diagonal in $4$ skladne telesne diagonale.

Dolžino diagonal lahko izračunamo s pomočjo Pitagorovega izreka.

<NAZAJ
>NAPREJ486/540