Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Povezanost spremenljivk

Na šoli so si zastavili raziskovalno vprašanje, ali obstaja povezanost med dolžino skoka v daljino z mesta in časom teka na $60\,m$.

Odgovor so poskušali poiskati tako, da so v koordinatni sistem na vodoravno os nanesli podatke o dolžinah skokov, na navpično os pa čase teka na $60\,m$. Dobili so točkovni diagram, v katerem vsaka točka predstavlja enega dijaka. Tak diagram imenujemo razsevni diagram. Predstavili so podatke za fante:

Kaj pove slika?

Zgled

Podobno razišči še povezanost dolžine skoka v daljino z mesta in časa teka na $60\,m$ deklet. Kaj ugotoviš? Podatke prenesi še v računalniški program za delo s preglednicami in nariši razsevni diagram tudi s programom.

Zgled

Dobro telesno držo pogosto povezujemo z ukvarjanjem s športom. Na šoli so dijake vprašali, ali se ukvarjajo s športom (da, ne) in ocenili njihovo telesno držo. V dvorazsežni preglednici na eno decimalno mesto natančno izračunaj odstotke kategorij drže glede na ukvarjanje s športom. Rezultati so prikazani tudi grafično.

Telesna drža Da Ne
Slaba   $2$ 7,1  
  $10$ 41,7  
Dobra   $10$   35,7  
$11$
45,8  
Odlična $16$
57,1  
  $3$ 12,5  
Skupaj $28$
$100,0$
$24$
$100,0$

Kaj pove diagram?

<NAZAJ
>NAPREJ636/661