Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Povzetek

Na splošno so kotne funkcije uporabne v vseh nalogah, kjer se v delu lika pojavi pravokotni trikotnik s tremi podatki (eden od njih je že pravi kot).

Kotne funkcije v likih

S skice najprej razberemo pravokotni trikotnik. Označimo si podane podatke, izberemo ustrezno kotno funkcijo ter iz nje izrazimo iskano količino.

Pri računanju si pomagamo z žepnim računalom. Pri zaokoroževanju rezultatov upoštevamo navodila naloge. 

Spoznali smo funkcije arkus sinus, arkus kosinus in arkus tangens. Za arkus kotangens pa uporabimo zvezo $\tan\alpha=\frac{1}{\cot\alpha}$.

Če je $\cot\alpha=5$, potem je $\alpha=\arctan(\frac{1}{5})$.

Ponovi uporabo računala, tako da z računalom spodaj izračunaš iskane kote na štiri mesta natančno.$\sin\alpha=0,78$: $\alpha=$ 51,26 $^\circ$          $\tan\alpha=1,34$: $\alpha=$ 53,27 $^\circ$ 

$\cot\alpha=3$: $\alpha=$ 18,43 $^\circ$                $\sin\alpha=0,5$: $\alpha=$ 30,00 $^\circ$ 

<NAZAJ
>NAPREJ165/703