Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
15.
16.

Izračunaj polmer očrtane krožnice narisanemu pravilnemu petkotniku.

17.

Drevo se je odlomilo na četrtini svoje višine. Kolikšen kot oklepa vrh drevesa s tlemi?

18.

V trikotniku s stranico $a=8~$cm, kotoma $\beta=42^\circ$ in $\gamma=81^\circ$ izračunaj velikost preostalih dveh stranic. Rezultat zaokoroži na dve decimalki.

$b=$ 6,38 $~$cm           $c=$ 9,43 $~$cm

19.
20.

Miha in Jaka računata, kdo živi bližje šoli. Hiši in šola stojita tako, da tvorijo trikotnik. Miha vidi razdaljo med šolo in Jakovo hišo pod kotom $48^\circ$, njegova hiša pa je od šole oddaljena $4~$km (zračne linije). Jaka pa vidi razdaljo med šolo in Mihovo hišo pod kotom $65^\circ$. Kdo živi bližje šoli?

Nariši skico in izračunaj, kdo živi bližje šoli ter koliko km živita narazen Miha in Jaka.

21.
22.

V enakokrak pravokotni trikotnik je včrtan krog s polmerom $8cm$. Izračunaj obseg trikotnika.

<NAZAJ
>NAPREJ168/703