Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Podobnost

Dve ravninski množici sta podobni natanko tedaj, ko obstaja podobnostna preslikava, ki preslika eno na drugo.

Kateremu od večjih polžev je po obliki podoben mali polž? Poskusi ga preslikati na enega izmed večjih, uporabiš lahko podobnostne preslikave: vzporedno premikanje, vrtenje ali raztegovanje.

Mali polž je podoben polžu B (vpiši črko).

Pri premikanju polžev se pokažejo tudi očrtani pravokotniki. Ali sta dva poljubna pravokotnika podobna? ne . Kaj pa dva poljubna kvadrata? da (vpiši da/ne).

Razmislimo še o velikosti podobnih likov. Če ima kvadrat stranico $3$-krat daljšo od drugega kvadrata, kolikokrat večjo ploščino ima?

Gotovo si že slišal koga reči, da sta si dve stvari podobni kot jajce jajcu. Preizkusi to v dobesednem pomenu in ugotovi, kolikokrat je desno jajce širše/višje od levega. Pomagaj si z merjenjem razdalj in žepnim računalom. Jajce obravnavaj kot ravninski lik.

Širina in višina desnega jajca sta 3 -krat večji od širine in višine levega, zato je ploščina desnega jajca 9 -krat večja od ploščine levega (vnesi števila).

Izključi okence z razdaljami in vključi drugega. S pomočjo središčnega raztega lahko preveriš rezultat.

<NAZAJ
>NAPREJ121/703