Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Uporaba podobnosti

Zgled: zemljevid je pomanjšana podoba pokrajine. Na vsakem zemljevidu je zapisano merilo zemljevida, ki nam pove, v kakem razmerju so razdalje na zemljevidu z razdaljami v naravi.

Če je merilo zemljevida $1:12000$, potem $1$ cm ustreza 120 m v naravi, $3,5$ cm na zemljevidu pa 420 m v naravi.

Zgled: perspektiva je način upodabljanja 3-dimenzionalnih stvari na ravnini. Ker se stvari z oddaljevanjem manjšajo in nazadnje 'izginejo', govorimo o točki izginjanja, ubežni točki ali bežišču. Spodaj je fotografija stavbe, v kateri je bila prva univerza na Slovenskem. Oglej si, kako bi jo narisali s pomočjo dveh ubežnih točk.

Če je ubežna točka ena sama, ima vlogo središča pri središčnem raztegu. Pod gumbom je nekaj fotografij, pri katerih je opaziti eno bežišče. V zvezek skiciraj eno izmed njih.

Središčni razteg se uporablja tudi drugje (optika, določevanje razdalj in višin, konstruiranje ulomkov), kar bomo spoznali v poglavju o podobnih trikotnikih.

<NAZAJ
>NAPREJ122/703