Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Fraktali

Fraktali so matematični objekti z neskončno mnogo podrobnostmi, ki jih opazimo tudi, če jih povečamo poljubno mnogokrat. Poleg tega so samopodobni; to pomeni, da v njihovi notranjosti najdemo njihove kopije.

Slike prikazujejo nekaj začetnih korakov pri nastajanju fraktalov. V vsakem koraku dobimo nove podrobnosti, končno podobo pa šele po neskončno mnogo korakih.

V drugi  vrstici nastaja Kochova snežinka, v zadnji pa trikotnik Sierpinskega.

Samopodobnost je značilna tudi za mnoge stvari okoli nas: praprot, ledene rože, rečne delte, strele, cvetača, obala, žile na listih, snežinke,  drevesa ... Oglej si fotografije in izberi najlepšo. Ubesedi svoje kriterije za izbiro.

Kraljica vseh fraktalov pa je Mandelbrotova množica, odkrita okoli leta 1980. Svojo lepoto nam razkrije v številnih podrobnostih, ki jih opazimo pri potovanju v njeno notranjost.

Na spletu obstaja veliko informacij o fraktalih, ki bodo razumljive tudi tebi. Oglej si čim več slik, izberi najlepšo. Obstaja tudi vrsta videoposnetkov o fraktalih.

<NAZAJ
>NAPREJ123/703