Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Talesov izrek

Na sliki je kot z vrhom $V$ in snop vzporednih premic, ki na poltraku $k$ odsekajo skladne daljice. Premikaj točko $B_1$ in opazuj, kaj se dogaja.

Opazim, da so daljice, ki jih odsekajo vzporedne premice na poltraku $l$, prav tako skladne.

Talesov izrek: Imejmo kot in snop premic, ki sekajo oba njegova kraka. Če so daljice, ki pri tem nastanejo, na enem kraku skladne, so skladne tudi daljice na drugem kraku.

Poskušajmo razumeti, zakaj je Talesov izrek resničen. Na levem prikazu vključi pomoč za razumevanje in opazuj like, ki so del slike. Sklepaj o skladnosti daljic, kotov in likov, ter poskušaj dokazati izrek.

Talesov izrek lahko uporabljamo pri natančnem načrtovanju ulomkov na številsko premico.

Pravkar smo si ogledali načrtovanje točke, ki predstavlja vrednost ulomka $\frac{5}{7}$. Istočasno smo daljico med številoma $0$ in $1$ razdelili v razmerju 5 : 2 , gledano iz leve smeri proti desni.

Talesov izrek je zato uporaben tudi pri razdelitvi daljice na dva kosa v danem razmerju.

<NAZAJ
>NAPREJ128/703