Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Uporaba podobnosti

Na lep, sončen dan lahko s pomočjo dolžine sence izmerimo višino drevesa. Potrebujemo le palico znane dolžine in daljši meter. Ob različnih urah so dolžine senc seveda različne.

Sončni žarki so vzporedni in padajo na ravno površje pod istim kotom. Zato se trikotnika na sliki ujemata v kotih, torej sta podobna . Iz razmerja stranic lahko izračunamo višino drevesa: $$\frac{\text{višina drevesa}}{\text{dolžina sence drevesa}}=\frac{\text{dolžina palice}}{\text{dolžina sence palice}}$$

Spreminjaj vpadni kot žarkov in vedno znova izračunaj višino drevesa. Opravi vsaj pet izračunov, nato pa izračunaj povprečno vrednost in jo zaokroži na 1 decimalko.

Višina drevesa je zapisana pod gumbom, ti pa razmisli, s katerimi težavami bi se srečal pri resničnem določevanju višine drevesa.

Na spodnjih slikah je prikazanih nekaj možnosti za ocenitev višine drevesa, če ni sonca. Pri vsaki razmisli, katera trikotnika sta podobna, in iz razmerja istoležečih stranic izrazi neznano višino $x$. Rešitve so pod gumbi.

<NAZAJ
>NAPREJ130/703