Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.


Sam izračunaj $\cos30^\circ$, $\tan30^\circ$ in $\cot30^\circ$.

Oglej si, kako izpeljemo vrednost $\sin60^\circ.$


$\sin60^\circ=\frac{\sqrt{3}}{2}$

Izračunaj še $\cos60^\circ$, $\tan60^\circ$ in $\cot60^\circ$.

Spoznali smo vrednosti kotov $30^\circ$, $45^\circ$ in $60^\circ$ vseh štirih kotnih funkcij. Poglejmo si še vrednosti za kote $0^\circ$ in $90^\circ$.

Pomagaj si s spodnjo sliko in razišči vrednosti kotnih funkcij za kote $0^\circ$ in $90^\circ$.

Pri tem si bomo pomagali s Talesovim izrekom. S pomočjo spleta razišči, kaj nam pove Talesov izrek.
Kaj opaziš, ko na dinamični sliki premikaš točko $C$?

Če na sliki zmanjšujemo kot $\alpha$, je nasproti ležeča kateta vedno krajša . To pomeni, da bo pri kotu $\alpha=0$ tudi dolžina stranice $a$ enaka 0 , in zato $\sin0^\circ=$ 0 . Takrat bo dolžina stranice $b$ enaka dolžini stranice $c$, in zato $\cos0^\circ=$ 1 .

Če pa kot $\alpha$ povečujemo, je priležna kateta vedno krajša . To pomeni, da bo pri kotu $\alpha=90^\circ$ dolžina stranice $b$ enaka 0 , in je zato $\cos90^\circ=$ 0 , dolžina stranice $a$ pa enaka dolžini stranice $c$, in je zato $\sin90^\circ=$ 1 .

<NAZAJ
>NAPREJ153/703