Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Prilagoditvena funkcija

Sledi primer zahtevnejše uporabe kvadratne funkcije, kjer prevod realne situacije v matematični jezik ni povsem natančen, zato si izdelamo približen model.

Zgled

Urška "obvlada" matematiko. Žal je pred leti zbolela za sladkorno boleznijo. Znanje ji pomaga raziskati, kako se spreminja koncentracija sladkorja v njeni krvi po zaužitju pomaranče. V roku ene ure je opravila šest meritev in dobila naslednje rezultate:

po času (v min) $10$
$15$ $25$
$35$
$45$
$55$
koncentracija sladkorja
(v mmol/l)
$11,1$
$15,3$
$19,1$ $19,2$
$14,9$
$6,5$

Oglej si lego točk iz preglednice v koordinatnem sistemu in premisli, kateri krivulji iz znane družine se dobro prilegajo.

PRILAGODITVENA FUNKCIJA je funkcija, katere graf se čim bolje prilega danim točkam v koordinatnem sistemu.

Z drsniki izberi čim boljšo prilagoditveno kvadratno funkcijo. Ne obupaj, dokler se ne spremeni barva parabole. Pri tem razmisli, kako si boš pomagal s parametrom $\varepsilon$, ki se izpisuje na aktivni sliki.

<NAZAJ
>NAPREJ526/703