Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Povzetek

Predpis $f(x)=a^{x-b}$ predstavlja premik funkcije $g(x)=a^x$, za $b$ v desno , če je $b$ pozitiven, oziroma za $b$ v levo, če je $b$ negativen.

 

Predpis $f(x)=a^x+c$ predstavlja premik funkcije $g(x)=a^x$, za $c$ navzgor , če je $c$ pozitiven, oziroma navzdol , če je $c$ negativen. Pazi: pri tem se premakne tudi asimptota.

 

Predpis $f(x)=A\cdot a^x$ predstavlja razteg funkcije $g(x)=a^x$, za $A$ v smeri osi $y$. Če je $A$ pozitivno število, gre samo za  razteg, če je $A$ negativno število, pa graf raztegnemo in preslikamo preko $x$-osi.

 

Predpis $f(x)=a^\frac{x}{k}$ predstavlja razteg funkcije $g(x)=a^x$ vzdolž osi $x$ za faktor $k$.

 

Vrstni red transformacij je pomemben. Najprej razteg v smeri $y$-osi, nato premik v smeri $x$- in $y$-osi.

Povzemimo kombinacije raztegov in premikov.
Drsnik $a$ je za spreminjanje osnove eksponentne funkcije, $b$ za premik v smeri abscisne osi, $c$ za premik v smeri ordinatne osi, $A$  pa za spreminjanje raztega v smeri osi $y$.

<NAZAJ
>NAPREJ597/703