Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Pitagorov polž

Daljice, katerih dolžine so enake korenom zaporednih naravnih števil, lahko narišemo tudi tako, kot prikazuje aktivna slika spodaj.


Ko narišemo daljico dolžine $ \sqrt {a} ;  a\in \{2,3,4,...\}$, to dolžino s šestilom prenesemo na številsko premico. Tako dobimo točko, ki predstavlja sliko števila $\sqrt a$.

Zgled

Na številski premici označi točko, ki predstavlja število $\frac{1}{2}\left( \sqrt 3+\sqrt 5 \right)$. Nalogo reši v zvezek.

Zgled

Izračunaj dolžino daljice, ki je označena z $x$.

Zgled

Katero število predstavlja točka $X$ na številski premici?

<NAZAJ
>NAPREJ341/661