Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Paralelogram

Na fotografiji lahko občuduješ lepo razdeljeno kmetijsko površino blizu Pragerskega. Mnoge njive na fotografiji so štirikotne, med njimi pa nas bodo zanimale take, ki imajo nasprotne robove vzporedne.

Skrij fotografijo in si oglej par vzporednih premic in lik, ki pri tem nastane.

Paralelogram je štirikotnik z dvema paroma vzporednih stranic. Nasprotni stranici sta skladni.

Na zgornjem prikazu premikaj oglišča in opazuj notranje kote paralelograma. Kaj velja?

S premikanjem oglišč prikaži posebne primere paralelograma: pravokotnik, kvadrat in romb. S sošolcem sestavita opise teh likov.

Razišči, kaj velja za diagonali v paralelogramu in rombu.

Zgled

V zvezek načrtaj dva paralelograma, ne pozabi na skico in potek načrtovanja.

a) $b=3$, $\alpha=70°$, $v_b=4$       b) $a=5$, $e=6$, $f=8$

Pri načrtovanju štirikotnika velikokrat ob skici razmišljamo, kateri trikotnik znotraj njega bi znali načrtati. Nato z dopolnjevanjem pridemo do končne rešitve.

<NAZAJ
>NAPREJ99/703