Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.

Deltoid

Gotovo si kdaj že spuščal papirnega zmaja. Potem veš, kaj je deltoid. Nariši ga v zvezek in zapiši vse njegove lastnosti, ki jih poznaš.

Premikaj oglišče $A$ in opazuj.

Opazimo, da je zgornji deltoid simetričen glede na diagonalo $BD$. Ta ga razdeli na dva skladna trikotnika, prav tako razdeli diagonalo $AC$ na dva enaka dela. Diagonali sta vedno pravokotni druga na drugo.

Ploščina likov sicer ne spada v to poglavje, pa vendar poskusi določiti formulo za ploščino deltoida. Pri tem si pomagaj z zgornjim prikazom (uporabi prvo okence). Rezultat preveri pri svojem učitelju ali pa na spletu.

Zaradi simetrije lahko deltoid razdelimo na dva enakokraka trikotnika (uporabi drugo okence). Stranice so zato paroma skladne: $AB=BC$, $CD=DA$. Seveda bi lahko deltoid označili tudi drugače in bi bila diagonala $AC$ njegova simetrala, zato moramo biti pri branju podatkov pazljivi.

Deltoid je štirikotnik, ki ima dva para skladnih sosednjih stranic.

Zgled

V zvezek načrtaj deltoid s simetralo $AC=e=8$ in dolžinama $BC=b=5$, $BD=f=5$.

Premislimo še, kaj velja za kote v deltoidu, znova poglej sliko na levi. Kota pri ogliščih $A$ in $C$ sta skladna , diagonala $AC$ ju v splošnem ne razpolavlja. Kota pri $B$ in $D$ nista skladna, diagonala $BD$ ju razpolavlja.

Kateri liki ustrezajo definiciji deltoida?

<NAZAJ
>NAPREJ101/703