Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila

Zgled

Predstavi postopek računanja ploščine osenčenega dela lika, $a=16\;\rm cm$. Ploščino izračunaj. Pomagaj si z animacijo.

Zgled

Nastavi polmera večjega in manjšega kroga da bo $r_v=5\;\rm cm$ in $r_m=2\;\rm cm$. Izračunaj ploščino obarvanega dela lika.

Zgled

Iz polkroga s polmerom $r_v=12\;\rm cm$ izrežemo manjše, skladne polkroge. Poglej slike. Izračunaj količnik med ploščino večjega polkroga in ploščino enega izmed izrezanih skladnih polkrogov za vsako sliko. Ugotoviš kaj posebnega?

Količnik med ploščino polkroga s polmerom $12\;\rm cm$ in ploščino manjšega polkroga pri izrezanih desetih polkrogih je 100 .

V zvezek za primer na vsaki sliki izračunaj še količnik med dolžino loka s polmerom $r_v = 12 \, \rm cm$ in dolžino loka manjšega polkroga. Zapiši ugotovitve.

<NAZAJ
>NAPREJ410/540