Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
Navodila
7.

Izberi ploščino krožnega izseka s polmerom $1\;\rm dm$ in središčnim kotom $60^{\circ}$.

8.

V slaščičarni spečejo torto s polmerom $28\;\rm cm$. Zgornjo plast (krog) prekrijejo s sadnim nadevom. Luka poje osmino torte.

Izračunaj ploščino sadnega nadeva, ki ga poje Luka. Za računanje uporabi približek $\pi \doteq 3,14$, rezultat zaokroži na dve decimalki.

9.
10.

Oglej si obarvan lik na sliki. Izračunaj natančno ploščino lika. 

11.
12.

Krogu s polmerom $2\;\rm cm$ vriši središčni kot $60^{\circ}$. Izračunaj ploščino dobljenega krožnega izseka. Ploščino izrazi s $\pi$. Na isti sliki nariši še kroge z dvakrat, trikrat in štirikrat večjim polmerom. Za vsak krog izračunaj ploščino krožnega izseka pri enakem središčnem kotu. Primerjaj ploščine krožnih izsekov. Kaj ugotoviš?

<NAZAJ
>NAPREJ413/540