Licenca
To delo je na voljo pod pogoji slovenske licence Creative Commons 2.5:

priznanje avtorstva - nekomercialno - deljenje pod enakimi pogoji.

Celotna licenca je na voljo na spletu na naslovu http://creativecommons.org/licenses/by-nc-sa/2.5/si/. V skladu s to licenco je dovoljeno vsakemu uporabniku delo razmnoževati, distribuirati, javno priobčevati, dajati v najem in tudi predelovati, vendar samo v nekomercialne namene in ob pogoju, da navede avtorja oziroma avtorje in izdajatelja tega dela. Če uporabnik delo predela, kar pomeni, da ga spremeni, preoblikuje, prevede ali uporabi to delo v svojem delu, lahko predelavo dela ponudi na voljo le pod pogoji, ki so enaki pogojem iz te licence oziroma pod enako licenco.
31.
32.

Tenis klub Pong vsako leto priredi teniški turnir, na katerega se prijavi $128$ tekmovalcev. V vsakem krogu izpade polovica igralcev. Koliko jih ostane po petem krogu?

33.

Leta $2007$ je bilo v Jacksonvillu $3810$ prebivalcev. Denimo, da se število prebivalcev ves čas veča eksponentno, in sicer po $3,5\, \%$ na leto. Koliko prebivalcev bo imel Jacksonvill leta $2020$, če se bo taka rast nadaljevala?

34.

V dnevniku so $10. 8. 2012$ objavili naslednjo novico.
Prihodek prodaje e-knjig je v letu $2010$ dosegel nekaj več kot $610$ milijonov evrov. Prodali so $114$ milijonov knjig, kar je pomenilo $1039$ odstotkov več kot dve leti prej, poroča revija Time.

Koliko knjig so prodali v letu $2008$?
Prodaja v zadnjih letih narašča eksponentno. Upoštevaj podatke iz članka in zapiši eksponentno funkcijo $N(t)=A\cdot a^t$, pri čemer $N$ označuje število prodanih knjig, $t$ pa število pretečenih let od $2008$ dalje.
Nariši graf. (Pazi na primerno izbiro enot in na označevanje osi.)
Koliko knjig bi bilo prodanih leta $2015$, če bi se ti trendi nadaljevali?

<NAZAJ
>NAPREJ615/703